Utvandrarleden

Nu har det gått 50 år sedan Utvandrarleden växte fram i den småländska naturen mellan vandrarhemmen i Ljuder, Långasjö, Korrö och Moshult. För att enklare kunna samarbeta och erbjuda besökaren en bättre upplevelse organiserade vandrarhemmen sig i en ekonomisk förening som nu är projektägare till detta Leader-projekt. 
Syftet med projektet är att utveckla Utvandrarleden till en internationellt mångsidig och attraktiv destination med många möjligheter till rekreation, upplevelser och äventyr.
 

Utveckling av Utvandrarleden

-        Utvandrarleden vidareutvecklas, såväl fysisk anpassning av leden som testning av      tävlingskoncept för cykel
-        En ny organiserad markägarsamverkan organiseras utmed Utvandrarleden
-        Information om leden finns på relevanta digitala plattformar med uppdaterad information
-        Utvecklingen av leden underlättar för nya inkomstmöjligheter för småföretagare
-        Ett utökat samarbete och nätverkande skapas över kommun-och länsgränser samt att fler gemensamma paket utvecklats

Upplev Småland!

Småland! Fågelkvitter, granskogsdofter och tystnad. Genom skogar och ängar, längs sjöar och stenmurar, förbi stugor och gärdsgårdar - här upplever ni det genuina Småland - till fots, på cykel eller i kanot.

Detta är författaren Vilhelm Mobergs hembygd! Historiens vingslag känns när ni passerar de kända byarna och platserna från Mobergs världsberömda bok om "Utvandrarna". Romanens platser med namn som Ljuder, Åkerby, Långasjö, Korpamoen, Moshult och Duvemåla finns i verkligheten. I Småland.

Utvandrarleden består dels av en vandringsled och dels av en cykelled. Längs någon sträcka går även att paddla kanot. Båda lederna är rundturer med övernattningsmöjligheter på 4 ställen.
För friluftssugna erbjuder vi här turpaket med varierat innehåll.

Karta och ledbeskrivning
Sevärdheter!
Våra turpaket!